21.06.2016

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

KİĞI İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

BRİFİNG RAPORU

1-      Kuruluşun Genel Tanıtımı:

İlçe Müftülüğümüze ait 18 cami ve 1 adet Kur’an kursu bulunmaktadır. İlçemizde ayrıca Vakıflar Bölge Müdürlüğü korunmasına alınan tarihi Balabanbey Camii bulunmaktadır.

a)      Kadro ve Personel Durumu:

KİĞI İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KADRO DURUM ÇİZELGESİ

S.N.

KADRO UNVANI

KADRO SAYISI

DOLU

MÜNHAL

Müftü

Vaiz

V. H. K. İ.

İmam-Hatip (Kadrolu)

İmam-Hatip (Sözleşmeli)

Müezzin-Kayyım

Kur’an Kursu Öğreticisi

Şoför

Hizmetli

GENEL TOPLAM

b)     Bina, Lojman, Diğer Sosyal ve Yardımcı Tesis Durumu:

Müftülüğümüz,  mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait binada hizmet vermektedir. Müftülüğümüz; Makam odası, memur odası, arşiv, WC ve çay ocağından oluşmaktadır. Müftülüğümüze ait lojman durumu ise; Türkiye Diyanet Vakfı Kiğı Şubesine ait Altı daireden oluşan bir adet bina; Müstakil bir lojman ve mülkiyeti hazineye ait müstakil lojman ve mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait müstakil bir lojman bulunmaktadır.  Müftülüğümüze ait yardımcı tesislerimiz bulunmamaktadır.

c)      Araç-Makine Park ve Teçhizat Durumu:

İlçe Müftülüğümüzün TDV Kiğı Şubesine ait Dacia Logan 2007 model marka aracı bulunmaktadır.

2-     Yürütülmekte Olan Belli Başlı Çalışmalar, Yatırım Faaliyetleri:

İlçe Müftülüğümüz;

·        Kız Kur’an Kursumuzda, bayanlara yönelik Kur’an Öğretimi ve ilmihal bilgileri verilmektedir.

·        Cuma geceleri Merkez Balabanbey Camiinde, Salı geceleri ise Yenişehir Camiinde cami cemaatine yönelik cami dersleri verilmektedir.

·        Camilerimizde tüm Cuma günü ve dini gün ve gecelerde cami görevlilerince vaaz verilmektedir. Ayrıca dini gün ve gecelerde camilerimizde mevlit programları yapılmaktadır.

·        İlçe Müftümüz, fırsat buldukça öğle namazından önce Merkez Yenişehir Caminde vaaz etmektedir.

·        Cami ve Din görevlileri haftası nedeniyle program yapılmakta ve çeşitli faaliyetlerle din görevlileri halkla diyalog kurulmaktadır.

• Din görevlileriyle her ayın 15’nde aylık mutat toplantılar düzenlenerek bilgilendirme yapılmıştır.
  • İlçe Müftülüğümüze bağlı köylere gidilerek camiler denetlenmiş ve vaaz irşat çalışmaları yapılmıştır.
  • Ramazan Ayı münasebetiyle; Vakıf Şubemiz, Müftülük personelimiz ve hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla 35 adet koli kumanya (her biri 70 TL’lik) muhtaç vatandaşlarımıza dağıtılmıştır.
  • Vakfımızın Fitre ve Zekât hesabında toplam 1.985,00 TL İlçemizdeki muhtaçlara komisyon marifetiyle dağıtılmıştır.
  •  Ramazan ayı münasebetiyle her camimizde mukabele okunmuş ve uygun görülen vakitlerde vaaz edilmiştir.
  • Fitre ve zekât konusunda ilçe halkımız bilgilendirilmiş ve konuyla ilgili afiş asılmış,  kitapçık ve broşür dağıtılmıştır.
  • Müftülüğümüze bağlı tüm camilerimize Diyanet Yayınlarından 2 ciltlik Şafii Fıkhı verilmiştir

3-      İhtiyaç ve Sorunlar:

·         Müftülük hizmet binası eski olup binada çeşitli çatlaklar meydana gelmiştir. Deprem bölgesi olması dolayısıyla bu durum risk arz ettiği düşünülmektedir. Yeni bir hizmet binasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle yeni bir hizmet binasının inşa edilmesi düşünülmektedir.

·         Köylerde görev yapan görevlilerimizin birçoğunun lojman sorunu vardır. Cami görevlilerimizin görevlerini daha iyi yapabilmesi için lojman olmayan köylerimizde devlet vatandaş işbirliği ile lojman yapılması uygun olacaktır.

·         İlçe merkezinde taziyelerin kurulacağı özel bir mekan olmadığından dolayı, taziyeler ilçemiz Merkez Kur’an Kursunda yapılmaktadır. 3 gün süren taziyeler, eğitim-öğretimin aksamasına yol açmaktadır. İlçede taziyelerin yapılacağı özel müstakil bir fiziki mekâna ihtiyaç           vardır.
Bu ihtiyacın karşılanması için başta Kiğı Belediyesi olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılarak aşılmaya çalışılacaktır.

·         İlçemizde Cami ve Kur’an Kursu ihtiyacı olduğu tespit edilmiş olup gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

·         Tarihi Merkez Balabanbey Caminin restore edilmesi ihtiyacı hâsıl olmuş, bunun için gerekli çalışmalar devam etmektedir.

·         İlçemizde vaiz kadrosunun doldurulması ihtiyacı doğmuştur.

4-      Öneriler:

·         İlçemizde irşat faaliyetlerinin aktifi açısından vaiz kadrosunun doldurulması gerekmektedir.

·         Mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Kiğı girişi (Benzinlik Civarında- mahallesinde) Kur’an kursu açılması gerekmektedir.

·         Mahalle sakinlerinin rahat ibadet yapabilmeleri için Kiğı girişi (Benzinlik Civarında- mahallesinde) yeni bir cami inşa edilmesi gerekmektedir.

·         İlçemiz Müftülüğünün halka daha iyi hizmet verebilmesi için yeni bir idari binaya ihtiyacı vardır.

·         Kiğı halkının taziye kabullerindeki sıkıntılarının giderilmesi için yeni taziye evinin yapılması gerekmektedir.

16/02/2016

Metin AYAR